Casa Paula Téllez 01

Son Roqueta

PROJECT OF 2011.

It is a turn of the century house located in a rural environment. It´s rehabilitation lasted a year and a half, and it was a great project. The original house, of small size, with two floors and a loft, was kept combining with modern areas, especially in the attic where almost everything had to be done again.

The main focus of the project

The main focus of the project was to preserve the spirit of a house from the beginning of the century, but adding modernity and adapting it to the current way of life. On the main floor, the original marés pillars were rescued, and a single open space was created for the dining room, living room and kitchen. Walls, windows and exterior doors were preserved. For the floor, continuous concrete was chosen. On the ground floor, which originally housed stables and laundries were placed, was redistributed to achieve a living room, two bedrooms with bathrooms and an access to the outside. The walls preserved their original stone that are seen in many areas. In the upper part, an old loft, everything was redone, and Paula Téllez placed there the master-room with spectacular views with integrated bathroom and dressing room, a living room, and an office-closet.

Rustic-eclectic style

Radiators, floors, and doors throughout the house come from a demolition. What is a constant in the designs of Paula Téllez. As modern elements, the fireplace, island kitchen, stairs and half walls that divide environments combine perfectly with the old to achieve this spectacular combination in the purest rustic-eclectic style.

Los exteriores

En los exteriores se acometió una obra casi mayor que en el interior. La propiedad no tenía ni piscina, ni porches y estaba en un estado de absoluto abandono. Lo más complicado era integrar dichos elementos tan modernos, en una casa tan antigua. Se optó por construir un porche que fuese un cubo de hormigón, logrando que siendo tan imponente e importante no le robase ni un ápice de protagonismo a la construcción principal que es la casa antigua. Lo mismo sucedió con las barandillas a base de planchas de hierro de piscina y terrazas. La piscina, de agua salada, mide 9x3 metros. La terraza posterior, esta rodeada de muros de piedra antiguos, que se conservaron. Se adaptó una fuente antigua para convertirla en estanque, logrando que parezca que dicho estanque siempre estuvo ahí. Los suelos se hicieron combinando canto rodado con baldosa de barro antiguo. Con todo, es, probablemente, el mejor rincón de la casa.